تحقیق کاربردی چیست

در این مقاله به پرسش “تحقیق کاربردی چیست؟” به طور کامل و دقیق پاسخ داده ایم. تحقیق ها از نظر هدف، به 2 دسته تحقیق کاربردی و بنیادی تقسیم می شوند. تحقیقات بنیادی، به دنبال نظریه سازی هستند، اما تحقیقات کاربردی، مسائل خاص را حل می کنند. با بررسی 3 نوع از تحقیقات کاربردی، یعنی تحقیق ارزیابی، تحقیق و توسعه و اقدام پژوهی، و نگاه به چند مثال برای تحقیق کاربردی، بهتر متوجه خواهیم شد که تحقیق کاربردی چیست. تحقیق کاربردی در پایان نامه ارشد، کاربرد فراوانی دارد. در ادامه این مقاله به طور کامل جنبه های مختلف تحقیق کاربردی را بررسی کرده ایم پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید. همچنین برای دریافت مشاوره رایگان برای تحقیق کاربردی و یا ثبت سفارش تحقیق میتوانید با ما تماس بگیرید.

تحقیق کاربردی چیست
تحقیق کاربردی

مدت زمان تخمینی مطالعه: 14 دقیقه

تحقیق چیست؟

تحقیق، عبارت است از نوعی بررسی سامانمند درباره یک موضوع خاص با استفاده از انواع روش تحقیق علمی شامل روش های استقرایی و استنتاجی. فرآیند انجام تحقیق علمی شامل حل مسئله، توضیح یک پدیده، پیش بینی رویدادها و توصیف مباحث علمی می شود.

معرفی انواع تحقیق

تحقیق ها را می توانیم بر اساس هدف، دامنه، نوع داده، متغیرها، نوع استدلال، منابع و زمان، به دسته بندی های گوناگون تقسیم کنیم. انواع تحقیق فراوان اند، مانند تحقیق توصیفی، تشریحی، توضیحی، همبستگی، کیفی، کمی، تجربی، اولیه و ثانویه. البته از نظر هدف، متون تحقیقاتی به 2 دسته بنیادی و کاربردی تقسیم می شوند. مثال برای تحقیق بنیادی و کاربردی زیاد است. از آنجایی که در این مقاله می خواهیم بدانیم تحقیق کاربردی چیست، تمرکزمان را بیشتر به همین یک نوع معطوف خواهیم کرد.

تعریف تحقیق کاربردی چیست؟

تحقیق کاربردی، یک روش غیر سیستماتیک است که طی آن، راه حل هایی برای مشکلات یا مسائل خاص در یک زمینه محدود یافت می شود. در این نوع تحقیق ها، نظریه های کلی یا چارچوب های علمی مورد توجه نیستند و مسائل مطرح شده فقط به یک فرد، گروه یا جامعه خاص مربوط هستند. در تحقیق کاربردی، به طور مستقیم به سراغ حل مسئله خاص مورد نظر میرویم؛ به همین دلیل تحقیق کاربردی را غیر سیستماتیک می دانند.

با این همه، تحقیق کاربردی را جز روش های علمی به شمار می آورند، زیرا از ابزارهای علمی (Scientific) برای انجام آن استفاده می شود. مانند همه انواع تحقیق علمی، در تحقیق کاربردی نیز محقق باید پرسش هایی مطرح کند، فرضیه سازی کند و سپس این فرضیه ها را بیازماید. برای آشنایی بیشتر با مراحل تحقیق کاربردی توصیه میکنیم مقاله “مراحل انجام تحقیق دانشجویی” را مطالعه بفرمایید. یک مثال برای تحقیق کاربردی، یافتن راهکارهای روانشناختی برای بالا بردن میزان صبر بیماران هنگام انتظار در کلینیک دندانپزشکی دکتر محمودی است.

انواع تحقیق کاربردی

تحقیق کاربردی خود به 3 نوع تحقیق ارزیابی، تحقیق و توسعه و اقدام پژوهی تقسیم می شود. نوع اول، یعنی تحقیق ارزیابی، به عنوان تحقیق کاربردی در پایان نامه بیشترین استفاده را دارد.

انواع تحقیق کاربردی
انواع تحقیقات کاربردی کدامند؟

1- تحقیق ارزیابی

در تحقیق ارزیابی، اطلاعاتی که از پیش درباره موضوع تحقیق موجود هستند، مورد بررسی قرار می گیرند. این اطلاعات تحلیل می شوند و خروجی های جدید از آن ها به دست می آید. این نوع تحقیق، به انجام تحقیقات عینی کمک خواهد کرد یا تصمیم گیری افراد در یک زمینه خاص را تسهیل می کند. تحقیق های کاربردی از نوع ارزیابی، کاربرد بیشتری در حوزه های تجاری دارد. به عنوان یک مثال برای تحقیق کاربردی، سازمان ها می توانند با استفاده از آن، راهی برای کاهش هزینه های اضافی خود بیابند یا ایرادات بازاریابی شان را برطرف کنند.

2- تحقیق و توسعه

تمرکز اصلی در تحقیق و توسعه (Research and Developments) یافتن راهکارهایی برای تولید محصولات جدید یا ارائه خدمات نوین است، به گونه ای که با جدیدترین روندهای بازار همخوانی داشته باشد. نوع R&D از تحقیق کاربردی در پایان نامه کمتر مورد توجه قرار می گیرد.

شرکت ها از این روش برای تشخیص جدیدترین روندهای بازار و طراحی محصول استفاده می کنند. در پاسخ به این سوال که نوع R&D از تحقیق کاربردی چیست، باید در یک جمله بگوییم که این نوع تحقیق، بر طراحی محصول، روندهای بازار، تقاضا و نیازهای مشتریان تمرکز می کند. البته حتی اگر یک محصول به خوبی نیازهای شرکت و مشتریان را برطرف سازد، بازهم تحقیق و توسعه برای ارتقای آن سودمند خواهد بود.

3- اقدام پژوهی

برای انجام اقدام پژوهی، محقق در بطن یک پدیده قرار می گیرد و آن را طبق تجربه های نزدیک خود می سنجد. هدف از این نوع تحقیق، یافتن راه حل های واقع کارآمد برای مسائل بسیار خاص و محدود به یک محیط کاملا ویژه است. در اقدام پژوهی، محقق گاه روی پدیده ها کنترل دارد و می کوشد تا آن ها را در یک جهت درست هدایت کند.

5 روش تحقیق کاربردی

روش های کیفی و کمی جمع آوری داده، هر دو در تحقیق کاربردی استفاده می شوند. نمی توان گفت بهترین روش برای تحقیق کاربردی چیست، زیرا تقریبا هر روشی برای این نوع تحقیق قابل استفاده است. البته 5 روش در تحقیقات کاربردی بیشتر رایج هستند.

5 روش تحقیق کاربردی
روش های تحقیق کاربردی

1- مصاحبه

در روش مصاحبه، داده های طی گفتگوی دو نفره بین مصاحبه کننده و مصاحبه شونده جمع آوری می شوند. موضوع گفتگو، همان موضوع تحقیق خواهد بود. حضور فیزیکی، مکاتبات آنلاین، تماس تلفنی، ضبط صدا و غیره، چند مثال برای تحقیق کاربردی به روش مصاحبه هستند. روش مصاحبه، علی رغم وقت گیر بودن، بسیار معتبر به شمار می رود و روشی مناسب برای تحقیق کاربردی در پایان نامه به شمار می رود.

2- پرسشنامه و نظرسنجی

در این روش، سوالاتی طرح می شود و به صورت مکتوب در می آید. پاسخ دهندگان، پاسخ هایی را مطابق با دیدگاه های خود برای هر پرسش می نویسند. پرسش ها می توانند پاسخ های محدود (گزینه ای یا کمی) یا پاسخ های نامحدود (داده های کیفی) داشته باشند.

3- داده های گزارشی

در این روش، اطلاعاتی جمع آوری می شود که می توانند برای تحقیقات بعدی، منبعی سودمند باشند. این اطلاعات، بینشی را درباره اینکه موضوع تحقیق کاربردی چیست، به محققان آینده می دهند. داده های گزارشی در روزنامه ها، مجلات یا اسناد گزارشی به چاپ می رسند.

4- مشاهدات عینی

گاه پژوهشگر خود به طور مستقیم وارد محیطی می شود تا موضوعات مورد بررسی یا پدیده ها را از نزدیک مشاهده کند. رفتار و اندیشه های پدیده ها، افراد یا موضوعات، با مشاهدات عینی ثبت خواهند شد. البته روش مشاهده عینی، احتمال خطا یا سوگیری پژوهشگر را بالا می برد.

5- گروه های تمرکز

داده ها درباره مسئله خاصی از یک گروه از افراد جمع آوری می شوند. پژوهشگر در این روش، نمونه ای از افرادی که با یک مسئله به خصوص سروکار داشته اند را در گروهی قرار می دهد و از آن ها سوالات تشریحی باز (نامحدود یا کیفی) می پرسد.

کاربرد تحقیقات کاربردی در علوم مختلف

تحقیقات کاربردی در بسیاری از حوزه های مطالعاتی، از علوم تجربی گرفته تا علوم اجتماعی، مورد استفاده قرار می گیرند. البته این نوع تحقیق ها در علوم تجارت بسیار مورد استقبال قرار گرفته اند، اما دامنه استفاده از آن ها محدود به تجارت نمی شود.

تجارت

تحقیق کاربردی به ویژه برای بهبود محصولات و خدمات شرکت های تجاری به کار برده می شود. شناخت نیازهای بازار، ترندهای جدید و تغییر محصولات برای همسویی با تقاضای مشتریان، از جمله فواید این نوع تحقیق برای سازمان های تجاری به شمار می رود. استفاده از تحقیق کاربردی کمک می کند تا شکاف های تحقیقات قبلی شناسایی شوند و اطلاعات دست اول درباره ترجیحات بازار هدف به دست آید.

بهبود روند استخدام، تغییر سیاست ها در محیط کار و یافتن کمبودهای مهارتی در محیط کار، 3 مثال برای تحقیق کاربردی در حوزه تجارت هستند. تحقیق کاربردی در پایان نامه دانشجویان مدیریت، اقتصاد و امور مالی نیز نقش پررنگی ایفا می کند.

آموزش

آموزش، بعد از تجارت، مهمترین عرصه برای استفاده از تحقیقات کاربردی به شمار می رود. شاید این سوال پیش بیاید که ارتباط آموزش و تحقیق کاربردی چیست؟ حوزه آموزش، یکی از آن حوزه هایی است که به حل مسائل خاص بسیاری نیاز دارد و به همین دلیل، ارتباط تنگاتنگی با این نوع تحقیق پیدا می کند. جدای از آنکه تحقیق کاربردی در پایان نامه دانشجویان جایگاه ویژه ای دارد، سازمان های آموزشی نیز از آن نفع می برند.

فرایندهای آموزش، روش های یادگیری و سیاست های آموزش کلان با تمرکز بر عوامل تاثیرگذار و دینامیک کلاس های درس، به کمک تحقیقات کاربردی مورد ارزیابی و اصلاح قرار می گیرند. 3 مثال برای تحقیق کاربردی در حوزه آموزش عبارت اند از: کمک به درک دامنه روش های آموزش آنلاین، برقرار ارتباط بهتر بین آموزگار و دانش آموز و ارزیابی اثرگذاری یک واحد درسی ریاضیات.

علوم تجربی

ابزارهای علمی مکررا در تحقیقات کاربردی به کار می روند؛ به همین علت، تحقیقات کاربردی معمولا جز فرایند های علمی دسته بندی شده اند. رشته های علمی مختلف مانند فیزیک، میکروبیولوژی، ترمودینامیک و غیره، می توانند از این روش برای حل مسائل خاص بی شمار خود استفاده کنند. یافتن درمان یک بیماری خاص یا یافتن روشی برای افزایش حجم تولید یک محصول کشاورزی، 2 مثال برای تحقیق کاربردی در حوزه علوم تجربی هستند.

روانشناسی

شاید لازم نباشد که توضیح دهیم ارتباط میان علم روان شناسی و تحقیق کاربردی چیست. مطمئنا، بیماران خاص یا موضوعات کشف نشده ای فراوانی در حوزه روان شناسی هستند که می توانند از این نوع تحقیق سود ببرند. تشخیص الگوی رفتاری انسان ها، مدیریت منابع انسانی در محیط کار و توسعه انسانی در سازمان ها، همگی با استفاده از این نوع تحقیق در حوزه روان شناسی انجام می گیرد.

پزشکی و سلامت

در حوزه پزشکی، تحقیقات کاربردی معمولا به منظور تست داروهای جدید مورد استفاده قرار می گیرند. البته روش های علمی و اطلاعات قبلی، جهت یافتن راه حل در این زمینه ضروری خواهند بود. بدیهی است که تحقیق کاربردی در پایان نامه دانشجویان پزشکی نیز حضور گسترده ای دارد. تشخیص اثر یک داروی خاص، یافتن عوارض جانبی و یافتن روش تازه ای برای انجام یک عمل جراحی، 3 مثال برای تحقیق کاربردی در پزشکی و سلامت هستند.

مزایای استفاده از تحقیق کاربردی چیست؟

  • احتمال سوگیری و خطا از سوی محقق در این روش بسیار پایین می آید، زیرا شواهد تجربی در آن نقش عمده ای دارند و به ایجاد خروجی های معتبر می انجامند.
  • در این تحقیق، از نوعی فرایند سیستماتیک برای دست یابی به راه حل بهره گرفته می شود.
  • این نوع تحقیق، برای حل مسائل بسیار خاص در محیط های محدود، واقعا سودمند خواهد بود.
  • تحقیق کاربردی در پایان نامه ارشد، می تواند به کار گرفته شود و سطح کیفی پایان نامه را افزایش دهد.
  • تعداد زیادی مثال برای تحقیق کاربردی وجود دارد که می تواند برای دانشجویان ارشد الهام بخش باشد.

معایب تحقیق کاربردی چیست؟

  • این نوع از تحقیقات، چندان انعطاف پذیر نیستند. محقق امکان اعمال خلاقیت یا ترکیب شمار فراوانی روش علمی مختلف را در این نوع تحقیق نخواهد داشت. همچنین زمان تحقیق معمولا محدود است و ددلاین های فشرده ای وجود دارد.
  •  تحقیقات کاربردی تنها روی مسائل خاص در محیط های محدود تمرکز می کنند؛ بنابراین، تعمیم نتایج آن ها برای دیگر مسائل یا محیط ها ممکن نیست.

تفاوت تحقیق کاربردی و بنیادی

با بررسی چند مثال برای تحقیق بنیادی و کاربردی، پی می بریم که هدف از تحقیق بنیادی، بالا بردن سطح دانش درباره موضوعات علمی کلی است؛ اما هدف از تحقیق کاربردی، دستیابی به راه حل های عملی برای حل مسائل خاص است. تحقیقات کاربردی، در ذات خود عملی و توصیفی هستند، اما تحقیقات بنیادی، نظری هستند. تحقیقات بنیادی، نظریه می سازند، اما تحقیقات کاربردی، نظریه ها را تست می کنند. امکان تعمیم در تحقیقات بنیادی وجود دارد، اما در تحقیق کاربردی امکان تعمیم نتایج به دیگر مسائل یا محیط ها نیست.

11 مثال برای تحقیق کاربردی

با بررسی چند مثال برای تحقیق کاربردی، متوجه می شویم که در حوزه های گوناگون، اهمیت تحقیق کاربردی چیست.

  1. راهکارهای افزایش سطح سواد در نوجوانان در یک شهر کوچک
  2. راه های بازاریابی محصولات در میان نسل جدید
  3. کاهش میزان کلاهبرداری در یک شبکه مجازی
  4. راهکار برای تشویق گروهی از فارغ التحصیلان دبیرستان برای ورود به دانشگاه
  5. مطالعه روی نحوه آماده سازی غذای ارزان و بدون گلوتن
  6. مطالعه میزان سودمندی تحقیق کاربردی در پایان نامه دانشجویان یک دانشگاه خاص
  7. یافتن راهکار برای درمان بیماران مبتلا به اختلالات خواب در بیمارستان مرکزی شهر
  8. یافتن یک داروی موثر برای بیماران اسکیزوفرنی
  9. آموزش سگ ها برای ماندن در یک حیاط
  10. جلوگیری از خارش نیش پشه
  11. مطالعه برای کشف روش های بازاریابی برای استفاده در محیط دانشگاه

جمع بندی

تحقیقات کاربردی، به منظور یافتن راهکارهای عملی برای یک مسئله خاص در محیط محدود انجام می شوند. در پاسخ به این سوالات که اهمیت تحقیق کاربردی چیست، می توانیم به منافع عملی و اعتبار بالا به دلیل استفاده از شواهد تجربی اشاره کنیم. البته برخلاف تحقیق بنیادی، امکان تعمیم نتایج در تحقیقات کاربردی وجود ندارد. مصاحبه، پرسش نامه، داده های گزارشی، مشاهدات و گروه های تمرکز، 5 روش تحقیق کاربردی هستند.

برای انجام تحقیق کاربردی به کمک نیاز دارید؟

پرسش های پرتکرار مشتریان در رابطه با تحقیق کاربردی

مفهوم تحقیق کاربردی چیست؟

تحقیق کاربردی، به دنبال یافتن راهکارهای عملی برای حل یک مسئله خاص است. نتایج تحقیق کاربردی به دلیل استفاده از شواهد تجربی، بسیار معتبر هستند، اما قابل تعمیم به دیگر مسائل یا محیط ها نخواهند بود.

روش های تحقیق کاربردی کدامند؟

مصاحبه، پرسش نامه، داده های گزارشی، گروه های تمرکز و مشاهدات عینی، 5 روش تحقیق و جمع آوری داده در انواع تحقیق های کاربردی به شمار می روند.

آیا تحقیق کاربردی در پایان نامه قابل استفاده است؟

بله. شمار فراوانی از پایان نامه ها از روش تحقیق کاربردی استفاده می کنند.

3 مثال برای تحقیق کاربردی چیست؟

کاهش میزان کلاهبرداری در یک شبکه مجازی، راهکار برای تشویق گروهی از فارغ التحصیلان دبیرستان برای ورود به دانشگاه و جلوگیری از خارش نیش پشه، 3 مثال برای تحقیق کاربردی هستند.

تفاوت تحقیق کاربردی و بنیادی و توسعه ای چه مواردی است؟

تحقیق های کاربردی به دنبال حل مسائل خاص و محدود هستند، اما تحقیق بنیادی به دنبال یافتن نظریات قابل تعمیم است. تحقیق توسعه ای نیز برای توسعه فرایندها و محصولات آموزشی سازمانی، به ویژه فناوری های آموزشی مورد استفاده قرار می گیرد.

منابع

2 دیدگاه برای “تحقیق کاربردی چیست

    • تیم تحریریه دانشجو پروژه گفته:

      سلام وقت بخیر
      مثال برای تحقیق بنیادی:
      1- مطالعه ای برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اینکه کدام مناطق در جهان بیشترین بارندگی را دارند.
      2- بررسی اینکه آیا رژیم گیاهخواری سالم تر از رژیم غذایی با گوشت است یا خیر.

      مثال برای تحقیق نیمه تجربی:
      1-مطالعه شبه تجربی برای بررسی تنظیم احساسات برای بهینه سازی اجرای موسیقی کلاسیک.
      2-مطالعه شبه تجربی گسترش آنفولانزا و مرگ و میر شهری در شمال شرق آمریکا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *